PRESS

Frank Wagemans (text in neederlands)

Ah,Ah,Ah

 

Laurent Impeduglia is een Waal, met een Vlaamse moeder en een Siciliaanse vader. Hij woont en werkt in Luik, la ville ardente. Daar moet iets boeiends uit voortkomen, denkt u, en ja hoor.

 

Ik leerde deze ‘ diamant ‘ kennen in de galerie Maes & Matthijs in Antwerpen. Ik was geïmponeerd: wat een directheid, wat een vrijheid, wat een schilder en wat een prachtige naam. Ik zag een enorm doek in zwart-wit-grijs en een beetje geel met daarop een aantal kerken met rokende schoorstenen verbonden tot één grote, dreigende kerkfabriek. Alles uiterst scherp uitgetekend in een bevreemdend isometrisch perspectief.Tekstballonnen schreeuwen- where are you Jesus – not here - help - fuck off. Hiervan was ik danig onder de indruk . Wie is deze Impeduglia?

 

Thuisgekomen heb ik mijn muren gemeten.

Later bij een bezoek aan zijn atelier stapte ik in een wereld van doodshoofden en geraamten, palmbomen en Batman, King Kong en sportauto’s, figuren uit computerspelletjes, vallende rotsblokken en de onvindbare Jezus. Het was als bladeren in een volgekribbelde cahier de brouillon, duiken in een macabere jongenswereld. De taal is simpel en direct, onaf en ruw, verwant met de comic-strip. Het Franse La Bande Dessinée-de getekende bende, getekend door Impeduglia en getekend door het leven, dekt de lading heel goed. Life suck’s maar deze vrolijke bende van out-siders en undergroundfiguren trekt zich niets aan van stijl of smaak, ah ah ah.

 

Ik beleef veel plezier aan het kijken naar het werk van Impeduglia. Er is ook zoveel te zien in die vuil-witte ruimte. Wat bij een eerste blik een toevallig samenraapsel van werelden lijkt, vol humor en anarchisme, blijkt ook een donker universum vol met cryptische symbolen en teksten in het Latijn: omne super vacuüm pleno de pectore manat.

Als een knipoog naar Horatius loopt de tekst over heel het beeld.Waar heb ik dit nog gezien? Botticello met zijn ‘mystieke geboorte van Jezus’ en de Italiaanse Renaissance? Verborgen boodschappen  in een subversief schilderij?

Natuurlijk denk ik ook aan de Hairy Who, Phillippe Guston, de vroege werken van Peter Saul, Art Brut en Fred Bervoets. Impeduglia heeft hier zijn plaats in de grote schildertraditie. Hij schildert dan ook in de fijnste olieverf! Bon Bon Blockx!

“ Where are you Impeduglia”    “ Here “

 

Frank Wagemans